Regiony pochodzenia naszych kaw

Starannie wybieramy najlepsze kawy, aby stworzyć nasze mieszanki Arcaffè. Naszym celem jest dostarczenie filiżanki kawy zdolnej do połączenia cech organoleptycznych każdego kraju pochodzenia.

Brazylia

Brazylia jest światowym liderem produkcji kawy od początku XIX wieku.
Kawa została wprowadzona do kraju w 1727 roku przez portugalskiego żołnierza, który ukradł kilka ziaren z Gujany Francuskiej.
1975 rok był rokiem wielkich przymrozków w Brazylii, które zabiły ogromną ilość drzew kawowych. Wielu producentów porzuciło swoje uprawy i osiedliło się w Minas Gerais (które było mniej dotknięte przez mróz), obecnie reprezentującym wiodący stan produkujący kawę w kraju.
Brazylia jest ojczyzną wielu tradycyjnych i eksperymentalnych odmian, takich jak Bourbon, Mundo Novo, Catuaí, Catucaí i Icatú. Większość materiału genetycznego pochodzi z grup Catuaí i Mundo Novo, opracowanych przez Instytut Agronomiczny Campinas (IAC).
Większość brazylijskiej kawy była przetwarzana na sucho. To się zmieniło w czasie i dziś powszechnie stosowane są metody naturalne z pulpacją oraz całkowite mycie.
Ponadto Brazylia jest jedynym krajem produkującym kawę, który wykorzystuje zmechanizowane narzędzia do zbioru, a zaawansowana technologia rolnicza zapobiega nierównomiernemu zbiorowi.
Kawy, które mają w sobie ziarna pochodzące z Brazyli to: Roma, Mokacrema, Elba, Gorgona, Margò, Kuz.

Meksyk

Meksyk ma bogate dziedzictwo kawowe, ponieważ została ona wprowadzona przez hiszpańskich osadników pod koniec XVIII wieku. Meksyk jest 12. największym eksporterem kawy na świecie. Większość produkcji stanowią myte arabiki klasy handlowej (ostatnio kraj zwiększył również produkcję kawy specjalnej) pochodzące z następujących regionów: Veracruz, Chiapas, Puebla i Oaxaca. Typica, Caturra i Bourbon były najczęściej uprawianymi odmianami do 2015 roku, kiedy to rozpoczął się krajowy program odnowy plantacji kawy i wiele farm zaczęło uprawiać ulepszone odmiany. Pomimo tego, kawa dla Meksyku nie ma takiego znaczenia jak dla sąsiednich krajów (stanowi mniej niż 0,1% wartości eksportu), a średnie plony na hektar są niższe niż u sąsiadów. Mimo to 2019 rok był rokiem, w którym Meksyk zdecydował się ponownie dołączyć do PROMECAFE, platformy wspierającej badania rolnicze nad kawą. Typowy okres zbiorów trwa od listopada do marca.
Kawy, które mają w sobie ziarna pochodzące z Meksyku to: Elba, Gorgona.

Salvador

Kawa została wprowadzona do Salwadoru pod koniec XIX wieku i w ciągu niecałych 40 lat stanowiła 90% eksportu kraju. Jej produkcja znajdowała się w rękach elity ziemskiej powiązanej z rządami kraju. Ci przywódcy kawowej gospodarki inwestowali w infrastrukturę, ale z drugiej strony osoby bez ziemi (większość populacji) nie odniosły prawdziwych korzyści z bogactwa stworzonego przez tę gospodarkę. Nierówności doprowadziły do wojny domowej trwającej od 1979 do 1992 roku. Spowodowało to reformę rolną, która rozbiła wiele dużych posiadłości ziemskich w kraju. Dziś większość producentów uprawia kawę na obszarach mniejszych niż 20 hektarów, a żadna osoba nie może posiadać więcej niż 245 hektarów. Większość kawy produkowanej w Salwadorze jest uprawiana w cieniu. Pasja i doświadczenie rolników w połączeniu z wykwalifikowaną siłą roboczą do zbioru i obróbki przyczyniają się do wysokiej jakości produkcji w kraju. Jest to najmniejszy z krajów Ameryki Środkowej, ale kiedyś charakteryzował się bardzo wysokimi plonami. Obecnie produkcja spadła zarówno z powodu negatywnego wpływu roji (prawdopodobnie chodzi o chorobę kawy – “roya”), jak i braku inwestycji rządowych.
Kawy, które mają w sobie ziarna pochodzące z Salvadoru to: Roma, Mokacrema, Elba.

Indie

Kawa została wprowadzona do Indii pod koniec XVII wieku. Legenda głosi, że indyjski pielgrzym imieniem Baba Budan przywiózł z Jemenu siedem ziaren kawy i zasadził je w Karnatace. Holendrzy pomogli rozprzestrzenić uprawę kawy w całym kraju, ale to z nadejściem brytyjskich rządów prawdziwie rozkwitła komercyjna uprawa kawy. Początkowa uprawa odbywała się przy użyciu Arabiki, ale bardzo duże infekcje rdzy zmusiły wielu rolników do przejścia na Robustę, która jest znacznie bardziej odporna na rdzę niż Arabica. Indie eksportuje około 70% swojej produkcji kawy (w przybliżeniu podzielonej na 30% arabiki i 70% robusty). Pomimo tego, rośnie wewnętrzny rynek kawy, wraz ze wzrostem liczby kawiarni w obszarach miejskich. Większość indyjskiej kawy jest produkowana przez małe gospodarstwa położone w tradycyjnych regionach uprawnych w południowych stanach Karnataka, Kerala i Tamil Nadu. Tutaj drzewa kawowe są uprawiane razem z drzewami motylkowatymi, często w międzyplonie z przyprawami i uprawami owocowymi, takimi jak kardamon, pieprz i wanilia. Kawa może być przetwarzana metodą naturalną (znaną lokalnie jako „kawa wiśniowa”) lub mytą (znaną lokalnie jako „kawa pergaminowa”). Zwykle jest suszona na tarasach lub, na niektórych większych farmach, w suszarniach mechanicznych.
Kawy, które mają w sobie ziarna pochodzące z Indii to: Gorgona, Margò.

Etiopia

Etiopia jest uznawana za kolebkę Coffea arabica, produkuje jedne z najlepszych kaw na świecie i jest ósmym eksporterem kawy na świecie. Różnorodność poszczególnych odmian, z których wiele jest jeszcze nieodkrytych, nie ma sobie równych na świecie. Etiopska kawa była tradycyjnie przetwarzana na sucho, ale przetwarzanie na mokro staje się coraz bardziej powszechne, a wynik takiego procesu jest często zdumiewający. Eksport kawy zaczął się znacząco w XIX wieku, chociaż połowa produkcji pozostała (i nadal pozostaje) w kraju na potrzeby lokalnego spożycia. Etiopczycy zazwyczaj przygotowują kawę podczas fascynującej ceremonii, używając jebeny – dzbanka glinianego o kulistym dnie. Ten kraj polega na kawie jako głównym źródle dochodów. W rzeczywistości w branży kawowej zatrudnionych jest około 15 milionów ludzi!
Kawy, które mają w sobie ziarna pochodzące z Etiopii to: Roma, Mokacrema.